Biti iskren, verovati u sebe i rizikovati

Design Talks – Drugi dan.

Drugog dana Razgovora sa dizajnerima i arhitektama o svojim iskustvima i radu govorili su arhitekta i dizajnerka Irena Kilibarda (studio Dsignedby), arhitekta Ljuba Janković ispred kompanije Bora koja na Sajmu predstavlja svoje premium aspiratore, i studio Benussi and fish sa svojim brendom senzornog nameštaja za decu tink things.

Irena Kilibarda je govorila o izazovima rada na vlastitoj proizvodnji, i neophodnosti da se bude spreman i izađe na tržište:

“Svi mi prolazimo kroz različite faze tokom rada, i naravno da postoje teškoće, ne ide uvek glatko, ali mislim da je važno uložiti energiju i upustiti se u rizik. Važno je odgovoriti na upite, naročito velike, jer ukoliko ih odbijete jednom, dvaput ili tri puta, vi ste “gotovi”. Milslim da je neophodno sagledati da li ste spremni na rizik.”

Ljuba Janković ispred kompanije Bora, sa velikim iskustvom u oblasti arhitekture i dizajna enterijera govorio je o poziciji koju svako sam za sebe kreira.

“Da li sam imao sreće da radim sa određenim klijentima, pitanje je, verujem da svako sam kreira svoju sreću, i to tako što se krene od želje, jer ne postoji ništa što garantuje uspeh. Reč je o bezuslovnoj ljubavi, jer se vi sve vreme dajete. Važno je želeti, važno je konstantno raditi na sebi, analizirati svoje slabosti i naravno strahovito verovati u sebe.”

Benussi and fish je mali studio koji je predstavio svoj brend tink things. Njihovo predstavljanje podstaklo je publiku i otvorila su se mnoga pitanja na temu storytellinga u dizajnu i povezivanju sa proizvodom.

“Ukoliko dizajniraš stvari sa kojima imaš emotivnu povezanost, to se prenosi na proizvod i stvaraš zaista autentičan proizvod i priču koju taj proizvod priča. Tako da je iskrenost jedan veliki uslov”