Idejni potencijal

Design Talks – Peti dan.

Petog dana Razgovora sa dizajnerima i arhitektama diskusiji su se priključili dizajnerka Marija Kojić, inače dobitnica ovogodišnje Nominacije za Najboljeg mladog dizajnera, proizvod Zaokret 02, dizajner Marko Oljača, dizajnerka Tamara Švonja i Marko Radenković ispred Nove Iskre.

– Mladim dizajnerima je potrebna velika podrška u radu, naročito u realizaciji jednog proizvoda, potrebna im je pomoć velikog broja ljudi, istakla je Marija Kojić.

Tamara Švonja koja je realizovala proizvod u okviru brenda FOLKK kazala je da je veoma važno osluškivati tržište i pokucati na mnoga vrata, ali svakako ne gubiti vreme u pokušaju da se ostvari kontakt sa svakim brendom.

“Potrebno je pokucati za mnoga vrata, ali pre toga sagledati tržište i obratiti se onim brendovima i proizvođačima koji mogu da prepoznaju vaš dizajn.”

Marko Radenković iz Nove iskre kazao je:

“Moja uloga je da podržim partnerstva i mlade ljude. Otvorili smo lokaciju u Zemunu i pri izradi stolova smo radili sa proizvođačem, a ne sa stolarima kao do sada. Tada smo shvatili koliko je bitno imati pravog partnera u industriji. Dizajner je izuzetno osetljiv, zbog toga što na tržištu nije samo dizajner već i menadžer i promoter”

Bilo je reči o poziciji naših dizajnra, brendova i proizvoda na globalnom tržištu i zaključak svih učesnika bio je da ne možemo biti konkurentni ni cenom, niti proizvodnim kapacitetima, ali ono čime možemo jeste idejni potencijal.