Novine za beogradsku publiku

Proizvodnja nameštaja u regionu, poslednjih godina, ide uzlaznom putanjom i opšti utisak je da će se region tek razvijati.

Svake godine se na Sajmu nameštaja predstavljaju mnoge kompanije. Oni koji su izazvali pažnju, ove godine su proizvođači i brendovi iz regiona GIR, WHITEOAK, MS AND WOOD od kojih se GIR i WHITEOAK predstavljaju prvi put. U razgovoru sa njima, saznali smo kako oni vide Beogradski Sajam nameštaja.

GIR

Kako gledate na Sajam, koju vrstu prilike ovo mesto pruža za mladi brend?

Ovo je za nas pre svega test, eksperiment. Suština je kontakt i interakcija sa ljudima. Drago mi je što smo na Sajmu u Beogradu, jer je nekako “naš” i verujem da Beogradski Sajam može da bude centralni sajam nameštaja na Balkanu. Očekujem da će u budućnosti nastaviti da se eksponencijalno razvija. U odnosu na prošlu godinu, ovo je ogroman skok. Bio sam na raznim sajmovima nameštaja – Keln, Pariz, Milano… Ako nastavi ovim tempom, kroz samo par godina neće više biti razlike između Hale 3 i važnih svetskih sajmova.

Prolazi prvi dan Sajma, kakvi su vam utisci?

Nama je ovo kao svežem, relativno mladom timu neprikosnoveno iskustvo. Jako je zanimljivo, zadovoljni smo, komentari su više nego pozitivni i to nam je najdraže – znamo zašto smo tu.

Whiteoak

Vi ste odlučili da vaše prvo pojavljivanje bude na Sajmu nameštaju u Beogradu?

Naša firma postoji već duže vremena, a mi smo do sada uglavnom izlagali na velikim svjetskim sajmovima. Region nismo nikada do sada posećivali i sad smo odlučili da se predstavimo. Proizvodnja našeg nameštaja jeste u BiH, ali zbog prirode samog proizvoda i tržišne situacije kakva jeste kod nas nikad nismo smatrali da Balkan može da bude interesantno tržište, pa smo se prvobitno fokusirali na izvozno tržište. Međutim, kada smo postigli određeni nivo, odnosno napravili prve korake koji su sada samoodrživi i omogućavaju da naš brend raste, odlučili smo da se predstavimo i na našem tržištu.

Da li je Sajam nameštaja dobra prilika za nekoga ko izlaže prvi put, dobro mesto za predstavljanje?

Smatram da je sajam nameštaja u stvari jedina prilika. Jer se neko sa kvalitetnom idejom, ili kvalitetnim proizvodom može predstaviti i široj masi, a i samoj industriji, distribuciji što je ključno. Druga stvar, Beograd u poslednje vrijeme postaje regionalni centar i posjećuju ga investitori sa raznih strana svijeta. Tako da se na Beogradskom Sajmu ne mogu naći samo kontakti iz regiona nego čak i šire. Pogotovo Bliski Istok, pa čak je bilo dosta kupaca iz Evrope – UK i Francuska. Dolazim kao posetilac na Beogradski sajam već desetak godina i mogu da kažem da je ovo sigurno najbolje izlaganje, najbolja predstava. Prvenstveno zahvaljujući ljudima koji su ovo sjajno organizovali, počevši od Zorana koji je art direktor, pa do svih ljudi iz uprave Sajma koji su pružili podršku i napravili lidera u regionu od svih sajmova.

MS&WOOD

I ranije smo izlagali na ovom sajmu. Veoma cijenimo napore koje uprava Sajma namještaja u Beogradu već dugi niz godina ulaže kako bi predstavili najbolje iz svijeta namještaja i našoj regiji. Za one koji se pojavljuju prvi put na nekom od sajmova, Beograd je idealna prilika da se predstavi sa onim što mogu i umiju, i tako eventualno privuku pažnju kupaca, arhitekata, salona namještaja u ovom dijelu Evrope. Nama, kao istina mladom, ali već renomiranom proizvođaču namještaja visoke vrijednosti, sa nagradama osvojenim ove godine na sajmovima kao što je Keln, ili sa već uvrštenom kolekcijom namještaja u okviru Triennala umjetnosti i dizajna u Milanu, Beograd je bio prilika da i regiji prezentiramo naša postignuća.

Šta očekujete od Beogradskog Sajma u budućnosti?

Vjerujem da će Sajam u Beogradu i dalje privlačiti pažnju ljubitelja lijepog, kvalitetnog i funkcionalnog namještaja. Mislim da Beogradski sajam ima šansu da okupi najbolje iz regije, i da po tome postane prepoznatljiv. Mi u ovom dijelu Evrope, a pogotovo proizvođači iz Bosne i Hercegovine, oduvijek smo imali tradiciju proizvodnje visokokvalitetnog i dizajnerski dopadljivog namještaja. U svakom slučaju, odgovaralo bi nam da Sajam u Beogradu bude još bolji nego je u ovom trenutku, i u tome imate našu podršku.

Osvojili ste nagradu Zlatni ključ za najbolji proizvod na Beogradskom Sajmu nameštaja. Kako komentarišete nagradu?

Nagradu smo doživjeli kao nastavak vrlo uspješne godine. Već sam kazao da smo dobitnici nagrada prestižnog Sajma namještaja u Kelnu za stolicu i sto iz naše Primum Collection 2016. Nakon toga, doživjeli smo da po prvi put proizvodi iz Bosne i Hercegovne, među kojima i naš namještaj, bude sastavni dio postavke izložbe Triennala u Milanu, a potom smo izazvali veliki interes i pažnju salona namještaja širom svijeta na sajmu u Parizu. Za samo nekoliko godina uspjeli smo postići kvalitet koji izgleda nikoga na svijetu ne ostavlja ravnodušnim. Zahvaljujem još jednom na nagradi, i obećavam da ćemo nastaviti dalje još bolje i zanimljivije.