Održan je 55. Sajam nameštaja

Reprezentativni poslovni događaj međunarodnog ugleda i reputacije.

Najvažniji događaji u Jugoistočnoj Evropi u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja – 55. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, uz 55. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije – ponovo je bio mesto susreta proizvođača nameštaja i distributera, inženjera, dizajnera, arhitekata i šire javnosti. Na preko 60.000 m2 u 10 hala predstavilo se više od 520 izlagača iz više od 45 zemalja. Zbog povećanog interesovanja izlagača i rasta manifestacije izlagački prostor proširen je na tri nove hale: 7, 8 i 9. Manifestaciju je obišlo 58.311 posetilaca.

U fokusu ovogodišnjeg Sajma bila su eminentna imena iz sfere industrije nameštaja, ugledni dizajneri, prestižni proizvođači i kompanije posvećene vrhunskom dizajnu, inovacijama, kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja. Posetioci su na jednom mestu videli najbolja i najsavremenija rešenja u oblasti proizvodnje nameštaja.

Konceptualni pomak koji je napravljen u svim bitnim segmentima, od podizanja kvaliteta dizajna, preko orijentacije ka biznisu, pa do velike promene u komunikaciji već je prepoznatljiva vrednost Beogradskog sajma nameštaja.

Ove godine Sajam je učvrstio svoj internacionalni karakter okupljanjem velikog broja poslovnih ljudi, kupaca, arhitekata, dizajnera i distributera iz regiona i svih krajeva Evrope. Premijerno učešće velikog broja renomiranih kompanija potvrdilo je reputaciju Beogradskog Sajma Nameštaja. Ove godine su se prvi put predstavili velikani poput švajcarske kompanije VITRA italijanski Mattiazzi i laCividina, kao i francuski Forestier. Zatim su tu španski Mobles 114, litvanski Emko i francuski Petite Friture. Eksluzivnim premijerama pridružile su se kompanije koje ponovo izlažu– srpski GIR, švajcarski White Oak, bosanski MS&WOOD i hrvatska Prostoria potvrđujući da je Sajam neprikosnoven regionalni centar.

Veliki broj prestižnih kompanija koje su izlagale ove godine pokazale su da je Beogradski sajam sve atraktivniji i da se vraća na mapu bitnih evropskih dešavanja.

Tokom trajanja Sajma posetioci su kao i prethodnih godina imali priliku da pogledaju Izložbu mladih dizajnera koja okuplja mlade i perspektivne autore bacajući svetlo na zvezde u usponu.

I ove godine internacionalni žiri je najuspešnijim izlagačima dodelio nagradu Zlatni ključ. Beogradski sajam je ove godine ustanovio novu nagradu – Sajamski ključ, koja je dodeljena izlagačima koji su na poseban način istakli svoj proizvodni program i sajamski nastup.

Već treću godinu za redom veliku pažnju posetilaca i stručne javnosti privlači celina Design Talks, popularan segment razgovora sa dizajnerima i arhitektama, jer predstavlja jedinstvenu priliku da se čuju diskusije o svim relevantnim temama koje se tiču industrije nameštaja, dizajna i arhitekture između vodećih imena u sferi industrije nameštaja iz svih delova Evrope.