Razgovori o izazovima sopstvene proizvodnje

Design Talks – prvi dan.

Prvog dana Sajma nameštaja u Beogradu održan je Razgovor sa mladim dizajnerima koji su izlagali svoje proizvode na ovogodišnjem sajmu. Dunja Palček, koja je osnovala studio štap&kanap iz Novog Sada i Uroš Janković osnivač studija Wood Line iz Požarevca, govorili su o projektima na kojima trenutno rade, iskustvima, izazazovima, motivaciji, funkcionalnosti, prevazilaženju kreativne blokade, odnosu dizajnera i klijenta, kompromisu. Najviše pažnje bilo je posvećeno pitanju šta je ove mlade ljude motivisalo da sami dizajniraju i proizvode.

Uroš Janković

„Počeo sam da se bavim proizvodnjom zbog toga što kada stvari radite in house možete kontrolisati rokove, količine i kvalitet i nisam imao nedoumice da li neko drugi treba da proizvodi ono što sam kao dizajner smislio. Bilo mi je važno da, kada stvari držite u svojim rukama, svoju zamisao prenesete na konačni proizvod, da prenesete priču i koncept. Kada je proizvodnja u vašoj režiji možete naći pravu granicu između dobrog dizajna i industrijske proizvodnje.“

„Još kao student sam shvatio da je sve evaluiralo, samo je nameštaj ostao zamrznut. Ne oblikovno, ali suštinski. Nameštaj je ostao u nekom vakuumu. Mi radimo hand made autorski nameštaj i kada to uprostite dođete do toga da ljudi rade za ljude, to je živa stvar. Iz upotrebne vrednosti nekog predmeta vučete njegovu funkcionalnost i onda dolazite do željenog oblika“.

Dunja Palček

„Kod dizajna i proizvodnje nameštaja cilj nije postići nešto na lakši način, već kreirati nešto onako kako si planirao. To je bio jedan od ključnih razloga zbog kojih sam želela da sama proizvodim stvari koje dizajniram. Pravljenje nameštaja u kućnim uslovima je izazovno, ali za sada mi sjajno ide.“

„Kada krećem u projektovanje uvek počinjen od funkcije, od načina na koji neki predmet treba da se koristi. Čini mi se da dizajn počinje u nekom momentu da promašuje taj aspekt koji je najvažniji, jer ako nešto nije funkcionalno nema poentu. To mi je polazna tačka“.