Ministar Sertić: Tržište je jedino merilo uspeha

Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije i Međunarodni sajma mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju svečano su otvoreni na Beogradskom sajmu. Ovogodišnje manifestacije održavaju se 53. put, a posle tako duge tradicije organizovane su po dvostruko novom konceptu – uz isticanje dizajnerski orjentisanih kompanija i jačanje poslovne posete kroz uvođenje Hosted Buyer programa.

Posle dobrodošlice koju je izlagačima, posetiocima i svim gostima Beogradskog sajma poželela Danka Selić, generalna direktorka, i kratkog predstavljanja generalnog sponzora – kompanije Forma Ideale, koja ove godine obeležava dve decenije od osnivanja, 53. Međunarodni sajam nameštaja i 53. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju svečano je proglasio otvorenim Željko Sertić, ministar privrede u Vladi Srbije.

– Želim da čestitam Beogradskom sajmu na dobroj organizaciji, inovacijama i činjenici da na Sajmu ne postoji ni jedan jedini slobodan kvadrat. Izlagači su popunili sve raspoložive hale a to dovoljno govori o očekivanjima privrednika iz ove industrije, rekao je Sertić.

On je objasnio da statistički podaci govore da optimizam nije neosnovan, jer je vrednost izvoza u industriji nameštaja prošle godine iznosila 190 miliona dolara, a ove godine je za devet meseci izvoz dostigao vrednost od 950 miliona dolara. Dobro je i što je u ovoj delatnosti zaposleno 13 hiljada ljudi i što se izvoze finalni proizvodi a ne samo drvo. Uz ovakvu konkurenciju, a u industriji nameštaja posluje 678 kompanija, od kojih je 90 odsto u privatnom vlasništvu, tržište je jedino merilo uspeha.

Sertić je izrazio zadovoljstvo i zbog povratka nekih kompanija koje dugo nisu izlagale na Sajmu, poput Simpa koji je izlagač posle 27 godina, kao i zbog predstavljanja nekih svetski poznatih brendova, kakva je IKEA.