Design Talks- Ne prestajemo da razmišljamo o dizajnu

Design Talks je bio prilika da čujete razgovor između bitnih aktera u industriji nameštaja koji su publici preneli vlastita profesionalna iskustva. U razgovoru su učestvovali Gijom Delvinji, dizajner iz Francuske, Lusi Koldova, dizajnerka i art direktorka iz studija Brokis iz Češke, poznatog po staklenoj rasveti, Filip Despot, produkt dizajner iz Hrvatske, aktivan u kolektivu Grupa, nagrađivan brojnim priznanjima, Stefan Krivokapić iz dizajn studija Skrivo iz Italije, Voja Žanetić novinar i marketinški stručnjak iz Srbije, Franco Dominici, vlasnik kompanije Segis koji je govorio o saradnji sa zvezdama dizajna i važnosti sagledavanja dizajna u širem kulturološkom kontektu. Razgovor je moderirao Zoran Jedrejčić, art direktor Beogradskog sajma nameštaja i Vesna Pejović, poznata dizajnerka iz Beograda.

Učesnici su govorili o svojim aktuelnim projektima, o trenutnom stanju u industriji nameštaja, sistemima po kojima industrija funkcioniše, o trendovima i tržistu.

“Naravno pitam se koji je smisao ovoga što ja radim i za koga radim. Kome treba još jedna stolica na o ovom svetu? Međutim, moja pozicija je drugačija i pogrešno bi bilo da pristupim tome kako su već ostvareni toliki dometi, ceo svet zna za te proizvode i ja nikada ne mogu da postignem taj nivo, pa zašto bih onda išta i radila. Prestala sam time da se opterećujem i da se poredim na taj način. Neophodno je da imaš izvesnu samokontrolu, mehanizam da se zaštitiš. Jer ako kreneš da analiziraš previše, videćeš kako na neki način sve već postoji. Mislim da je suština u tome da se usredsrediš na ono u šta veruješ i da pokušaš da se opustiš. To je moja filozofija. Budući da sam majka, neophodno je da budem efikasna i onda postavljam sebi pitanje šta je ono što želim da kažem sa onim što stvaram, a nemam vremena na pretek. Tako da sam rešila da idem polako, ali samouvereno”. (Lusi Koldova)

“Postoje hiljade i hiljade muzičara na ovom svetu – ukoliko hoćeš da budeš najbolji muzičar, vežbaj! Postoji tržište pisaca, tržište dizajnera, tržište prodavaca cipela. I na svakom od njih je jako frustrirajuće. Kada prodaješ cipele, treba da razgovaraš sa deset različitih ljudi, da bi samo jednom od njih prodao cipele. Onaj kome treba ljubav, nema šta ovde da traži. Mi ne pričamo o ljubavi, već kako da ostvarimo uspeh. Ako ti treba ljubav, nađi nekoga da te voli. Nećeš pronaći ljubav na tržištu. Na tržištu, svoju ljubav moraš da zaradiš.” (Voja Žanetić).

 

“Svi mi ovde imamo malo drugačiji ugao gledanja na dizajn -za mene on dolazi iz srca. Ne možemo da prestanemo da razmišljamo o dizajnu i bavimo se njime čak i po završenom poslu – noću, vikendom… To je zapravo naš životni poziv. Uvek želimo da uradimo bolje, kvalitetnije, lepše… Putujući, nailazimo nove stvari, dizajnerski predmeti su svuda oko nas i mi bismo često voleli da nekako sudelujemo – razmišljamo šta bismo promenili, kako bismo mi to uradili, komuniciramo sa tim stvarima…”.  (Gijom Delvinji)

 

Ovo je bila jedinstvena prilika da se na jednom mestu susretnete sa ljudima iz raznih delova Evrope, koji imaju različite pozicije i različite poglede na struku i koji intenzivno učestvuju u kreiranju industrije nameštaja. Opšti utisak je da je, pored svakodnevnih problema sa kojima se profesionalci suočavaju, važno vratiti se ličnim motivima i ličnoj estetici kako bi se ostalo u igri na veoma kompleksnom i zahtevnom tržištu.