Nagrada Zlatni ključ 2017

Za kvalitetna, inovativna i uspešna rešenja.

Zlatni ključ je nagrada koju internacionalni žiri dodeljuje najuspešnijim izlagačima na Sajmu ukazujući na kvalitetna i inovativna rešenja. Okupljanje internacionalnog žirija pozicionira Sajam kao relevantnu instituciju stavljajući ga u međunarodni kontekst. Ove godine tim eksperata koji odlučuje o nagradi čine:

Sean Poropat, Hrvatska – Istra

Sean Poropat je kreativni direktor i jedan od osnivača kreativnog studija Sonda koji vodi sa Jelenom Fiškuš u malom mestu u središtu Istre, Vižinadi. Pobornici su ideje da dizajn i komunikacija moraju biti logični, iskreni i intuitivni. Za projekte s područja dizajna i komunikacije, dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja poput: Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, Red Dot Best of Bests, Cannes Lion shortlist, ADC, IF, World Star Packaging, LIA, Creativity Annual, I.D, Rebrand, Plus X award, ICOGRADA.

Max Rommel, Milano – Italija

Max Rommel je fotograf i reditelj čiji se rad kreće u sferi istraživanja odnosa koji postoje između ljudi i prostora. Izlagao je za Foskarini na Venecijanskom Bijenalu. Njegov kratki film Non Solo Popcorn nagrađen je na Milanskom filmskom festivalu.

Matteo Ragni, Milano – Italija

Matteo Ragni je istaknuti arhitekta, dizajner i predavač čiji je raznovrstan rad u sferi industrijskog dizajna nagrađivan mnogo puta i nalazi se u svim bitnim publikacijama širom sveta. Tvorac je TobeUs, brenda ručno pravljenjih drvenih automobilčića, sa kojim organizuje brojne radionice i izložbe, dobitnik je Nacionalne nagrade za inovacije za dizajn drvenih naočara W-eye. Jedan od atraktivnijih projekata je Moscardino, biorazgradiva viljuška koja trajno pripada Dizajn kolekciji muzeja MOMA u Njujorku.

Damjan Geber, studio Brigada, Zagreb – Hrvatska

Damjan Geber, osnivač zagrebačkog studija Brigada je arhitekta i jedan od najistaknutijih kreativnih direktora u Hrvatskoj. Njegov specifičan procesa rada baziran je analizi ljudskog ponašanja i psihologije potrošača, percepciji vizualne komunikacije i prostornog navođenja. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagarda među kojima se ističu: nagrada Red Dot za izložbu Kultura pušenja, dok je projekat Adris – paviljon koji svijetli u mraku osvojio je nagrade Red Dot, Ideja X i Silver Drum.

Marko Basarovski Kolege Studio, Beograd – Srbija

 Marko Bosarovski je istaknuti arhitekta i kreativni direktor iz Beograda čije konstantno prisustvo i jaka prepoznatljivost u radu utiču na kreiranje gradskog pejzaža. Osnivač je studija Remix sa kojim izvodi mnogobrojne projekte u oblasti arhitekture i dizajna enterijera, kao i organizaciju festivala Mikser design expo 2009 i Mikser 2010. Sa studijom Kolege, čiji je takođe jedan od osnivača, realizuje veliki broj projekata među kojima se ističu koncepti za enterijere Supermarket concept store-a, Bistro Grad hometown food, TIKE / Nike sport vision prodavnicu i pivnicu Dogma.