Potencijal za kvalitetan i dobro dizajniran nameštaj

Litvanska kompanija EMKO osnovana je 2009. godine, a već pet godina kasnije osvaja prestižnu Red Dot nagradu. Proizvode veoma jednostavan, multifunkcionalan, kvalitetan nameštaj. Prvi put su nastupili na Sajmu nameštaja, a njihovi proizvodi su deo ponude Distribucije. Project menadžerka kompanije Inga Markovska je u Beogradu predstavila ovu kompaniju.

Kakvo je vaše mišljenje o ovom sajmu?

Odlično! Pogledala sam štandove u halama 3 i 3a i pozitivno sam iznenađena, posebno veličinom ove manifestacije i kvalitetom dizajna, jer nisam znala šta mogu očekivati. Videla sam da su ovde prisutni brendovi kao što su Mutto i Vitra, ali sam oduševljena i ovdašnjim brendovima među kojima posebno izdvajam Mosso i Gir. Zaista sam impresionirana.

Prvi put nastupate na srpskom tržištu i vaši prozvodi će biti deo ponude Distribucije. Šta očekujete na ovom tržištu?

Koncept koji je Distribucija ponudila je odličan, veoma je snažan i odlučan. Očekujem zaista mnogo, jer ovo tržište pokazuje ogroman potencijal za kvalitetan i dobro dizajniran nameštaj.

Šta je ono što Emko nudi kupcima?

Uvek kažem da mi ne prodajemo nameštaj, mi prodajemo emocije i naše priče. Kreiramo pametan, multifunkcionalan nameštaj, odličan primer je „The Multifunctional Pill“, ormar kružnog oblika koji se lako pretvara u funkcionalno radno mesto, toaletni stočić ili bar. Može biti šta god poželite.

Ono što je takođe važno je da koreni kompanije potiču iz drevne baltičke tradicije izrade nameštaja od drveta, ali smo takođe otvoreni za saradnju sa dizajnerima i kretivcima iz raznih delova Evrope i sveta.

Vaša stolica Naive je nagrađena na ovom sajmu. Šta je karakteristično za nju?

Vrlo je jednostavna, sastoji se od šest štapova jednake dužine, dela za sedenje i fleksibilnog naslona. Ali je svaki deo ove stolice pažljivo dizajniran i projektovan, dobili smo savršene proporcije i odličnu poziciju za sedenje. Lako se sklapa i rasklapa, možete je poneti sa sobom. Takođe pošto su svi delovi montažni možete kombinovati različite boje, u zavisnosti od vašeg ukusa.