Svest o dizajnu

Razgovarali smo sa Zoranom Jedrejčićem art direktorom ovogodišnjeg Sajma nameštaja.

Kakav je bio feedback posle prošlogodišnjeg sajma?

Prošlogodišnji sajam je bio super. Imali smo jako puno pozitivnih komentara. I po koju kritiku – prije svega, da treba još profesionalnije to da napravimo. Poslušali smo te kritike, nastojali ove godine poboljšati, udovoljiti zahtevima ozbiljnih firmi. Prošle godine smo imali pomak, povećanje od nekih 50% u posećenosti i isto tako u dovođenju internacionalnih firmi. Pomak je enorman, kritika je bila pozitivna i mogao bih reći da je prošlogodišnji sajam bio podsticaj da ove godine budemo još bolji.

Ti si već drugu godinu umetnički direktor i napravljeni su pomaci u odnosu na zatečeno stanje. Zašto je bilo važno uspostaviti novi koncept i šta to znači za ovakvu manifestaciju?

Napraviti noviti koncept je bilo fundamentalno. Prije svega u grafičkom dijelu, sjajan posao je odradio Peter Gregson studio iz Novog Sada i taj grafički dio se savršeno uklopio sa boardom samog sajma. Mi smo shvatili sajam kao mjesto okupljanja najboljih regionalnih i internacionalnih kompanija – kao mjesto gdje se spaja biznis sa privredom. I te naše interpetacije pretvorili u dijelo. Sve je moralo biti radikalno promijenjeno, modernizirano i dovedeno u neko “normalnije” stanje koje vlada u velikim sistemima i sajmovima kao što su IMM u Kelnu, koji je jako značajan, ili Salone del Mobile iz Milana. Tako da nismo ništa inovativno napravili već smo u biti provjerene koncepte doveli na ove prostore.

Ceo tekst pročitajte na BeforeAfter