Važne su priče

Kompanija iz Barselone „Mobles 114“ osnovana je 1973. godine i od početka svog rada podstiče kreativnost i posvećena je poboljšanju kvaliteta izgleda javnih objekata i stambenog prostora. Objedinuju tradiciju i savremenost i svedoci su brojnih promena u španskom društvu i kulturi. Mobles 114 sarađuje sa brojnim priznatim svetskim dizajnerima. Ova španska kompanija je dobitnik mnogobrojnih nagrada, a posebno ističu Nacionalnu nagradu za dizajn koju su dobili 2001. godine.

Ove godine su prvi put nastupili na Sajmu nameštaja u Beogradu, a njihovi proizvodi izloženi su na štandu Distribucije. U Beograd je boravila menadžerka ove kompanije zadužena za izvoz Núria Tovar, sa kojom smo razgovarali o sajmu, očekivanjima od srpskog tržišta i stolici „Tube Chair Aluminium“ za koju su u Beogradu dobili priznanje – Zlatni ključ za najbolji nameštaj za spoljnu upotrebu.

Kakvo je vaše mišljenje o ovom sajmu?

Ovaj sajam je veoma zanimljiv i pokazuje dobar pravac razvoja industrije nameštaja u Srbiji. S jedne strane postoje tradicionalni srpski proizvođači nameštaja i ljudi koji kupuju taj nameštaj, ne obraćajući previše pažnju na dizajn, ali s druge strane postoji mnoštvo kompanija kako iz Srbije, tako i iz balkanskog regiona, koje pokazuju da mogu napraviti kvalitetan, odlično dizajniran nameštaj. Videla sam promene i evoluciju koja se događa kod lokalnih kompanija i to je pozitivno za dizajn nameštaja. To je dobar znak.

Kako ste doneli odluku da budete prisutni na ovdašnjem tržištu i sa kakvim ambicijama se predstavljate kupcima na Balkanu?

Na Sajmu namaštaja u Milanu (Saleno del Mobile Milano) upoznali smo Zorana Jedrejčića kome se dopao naš dizajn i predložio je da bude naš distibuter ovde. Kompanija koja je naš uvoznik ima veoma ozbiljan pristup poslu, te smo odlučili da dođemo na ovdašnje tržište. Naša očevikavanja su velika, postoji puno prostora za napredak, postoji prostor koji je prazan i moguće ga je popuniti, što je naša šansa. Uverena sam da ovde možemo uraditi mnogo toga pozitivnog.

Šta je ključna stvar za dizajn vašeg nameštaja?

Priča koja stoji iza nekog komada nameštaja nam je veoma važna, i te priče su veoma lepe. Spajamo tradiciju i savremenost. Kao primer izdvajam predivnu stolicu „Tube Chair Aluminium“, koju je dizajnirao Eugen Quitllet. Ona priča priču o lepotici i zveri. Lepota je u obliku ove stolice, ali istovremeno čvrst materijal, aluminijum, govori o njenoj snazi. Inspiracija je Pikasovo delo „Glava bika“, stolica ima mnogo sličnosti sa ovim delom.