Zlatni ključ 2018.

Nagrada za najbolja rešenja.

Zlatni ključ je nagrada koju internacionalni žiri dodeljuje svake godine najboljim rešenjima i najuspešnijim izlagačima na Sajmu. Nagrada predstavlja vrhunac manifestacije kako za izlagače tako i za sam događaj budući da žiri sačinjen od internacionalnih i eminentnih stručnjaka ovom nagradom ukazuje na kvalitetna i inovativna rešenja. Okupljanje ovakvog žirija učvršćuje Sajam kao relevantnu i referentnu instituciju stavljajući ga u međunarodni kontekst. Ovogodišnji internacionalni tim koji će odlučivati o Nagradi čine:

Niko Čučković, Hrvatska

Niko Čučković je dizajner i kreativni direktor studija Be Craft, sa sedištem u Dubrovniku. Studio je specijalizovan za proizvodnju i dizajn stakla, s naglaskom na Murano. Niko Čučković je, zajedno sa suprugom Ivom Jurić, danas zadužen za celokupni proizvodni proces u Be Craftu, od idejnog koncepta do proizvodnje. Tokom poslednjih nekoliko godina samostalno proizvodi i craft pivo, pod vlastitim brandom Maskeron.

Studio Autori, Srbija

Studio su osnovali Dijana Novaković, Maja Trbović, Aleksandra Nikitin i Dušan Nenadović 2008. godine u Beogradu, nakon zajedničkog rada na studijama arhitekture. Rad studija podrazumeva različite projekte iz oblasti arhitekture, enterijera i dizajna nameštaja. U proteklih deset godina studio je radio na razvoju idejnih rešenja i izvođenju projekata od kojih je najznačajniji imanje sa pet objekata Terra Panonica u Mokrinu. AUTORI su dobitnici mnogobrojnih relevantnih nagrada, dok su dva puta nominovani za Mies vand der Rohe nagradu za savremenu arhitekturu. U poslednjih nekoliko godina realizovali su više značajnih projekata
enterijera od kojih sunajistaknutiji salon nameštaja GIR i kancelarije kompanije CatenaMedia.

Salih Teskeredžić, Bosna i Hercegovina

Salih Teskeredžić je produkt dizajner i profesor na Odsjeku za produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Osnovao je i vodio nezavisni arhitektonski i dizajnerski studio u Beču (2000-2004), a od 2007. godine osniva studio i u Sarajevu. Dizajn ikoničnih proizvoda za brendove Artisan, Rukotvorine (Zanat) i Gazzda (čiji je ujedno i suosnivač) mu je donio veliki broj najznačajnijih regionalnih i svjetskih priznanja iz oblasti produkt dizajna. Svojim radom je dao neizbrisiv pečat savremenoj regionalnoj dizajn sceni, kao i identifikaciji i pozicioniranju bosanskohercegovačkih brendova na svjetskom nivou.

Bogdan Slavica, Srbija

Bogdan Slavica je poznati arhitekta iz Beograda i jedan od osnivača studia ARTEFACT u Riminiju, u Italiji. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih strukovnih priznanja i nagrada: Salon Arhitekture, SAS, ULUPUDS, Good Design, Iconic Architecture, German Design Award. Živi i radi u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.

Virginio Briatore, Italija

Virginio Briatore je filozof dizajna i posmatrač savremenog načina života. Na ove teme je u Italiji i ostatku Evrope održao veliki boj radionica i seminara. Briatore je objavio 11 knjiga, najmanje 500 članaka  i koordinisanih konkursa za istraživanje i radionice, za Lavazza, Epson, Samsung, Citroën, Martini&Rossi, JVC, Dainese, Guzzini, Safilo, Whirlpool, Panasonic. Virginio je radio konsultant za dizajn u Banji Lavazza, a već pet godina godine je strateški konsultant u Banji Lago. Piše i pisao je za INTERNI, D. La Repubblica delle Donne, Casaamica + Io Donna/Corriere della Sera, Surface + Graphis (Njujork), Design Week (Velika Britanija), DAMn° (Brisel), CasaVogue Brasil.