Zlatni ključ 2019

Zlatni ključ je nagrada koju žiri sastavljen od internacionalnih eksperata dodeljuje najuspešnijim izlagačima na Sajmu time ukazujući na najkvalitetnija i najinovativnija rešenja. Okupljanje internacionalnog žirija stavlja Sajam u međunarodni kontekst i izdvaja ga kao relevantnu instituciju u sferi industrije nameštaja. Ove godine tim stručnjaka koji će odlučivati o Nagradi čine:

Francesca De Ponti

Francesca De Ponti je novinarka, konsultantkinja i stratedžistkinja u oblasti industrije nameštaja, dizajna i arhitekture i su-osnivačica agencije ADP Comunicazione. u Milanu. Poseduje ogromno iskustvo u pisanju o arhitekturi i dizajnu kao i dugogodišnju aktivnost u strateškim konsultacijama. Dugi niz godina radila je kao glavna urednica u časopisu Design Diffusion World group Trenutno je kordinator PR kancelarije Salona del Mobile u Milanu, Moskvi i Šangaju, za 2018. I 2019. godinu.

Branko Nikolić

Branko Nikolić je arhitekta i su-osnivač Antipod studija iz Beograda koji se primarno bavi dizajnom enterijera, dizajnom nameštaja i industrijskim dizajnom. Studio je do sada osvojio više nagrada i realizovao veliki broj projekata u oblasti arhitekture, dizajna nameštaja i enterijera za stambene i poslovne prostore, kao i prostore prodajnih objekata i restorana. Antipod sarađuje sa vodećim kompanijama u Srbiji primenjujući globalna i inovativna rešenja u cilju razvoja visoke funkcionalnosti u okviru radnog i životnog prostora.

Marko Sousa Santos

Marco Sousa Santos je dizajner iz Lisabona, art direktor i kustos aktivan u najrazličitijim projektima u sferi enterijera i dizajna. Pored velikog broja raznovrsnih projekata pokrenuo je PROTO DESIGN i bijenale EKSPERIMENTA DESIGN, gde kao art direktor realizuje neke od najvažnijih izložbi. Njegovi projekti i proizvodi su izlagani u referentnim institucijama, kao što su V&A u Londonu, prodavnica MOMA u Njujorku, trienale u Milanu i Salon du Meuble u Parizu.

Gorazd Malačić

Gorazd Malačič je osnivač konsultantske kuće za produkt dizajn, Asobi, koja je međunarodni debi imala na londonskom festivalu dizajna sa prototipom sofe Isle Lounge. Asobi je nosilac mnogobrojnih prestižnih nagrada u oblasti dizajna. Gorazd je takođe i pokretač brenda TOKIO, svojevrsne platforme u kojoj objedinjuje svoje iskustvo i kreira savremeni dizajnerski brend, sa fokusom na tehnički dobro urađene proizvode.

Tanja Jović

Tanja Jović je ekonomista i brend menadžer za istočnoevropsko tržište u Alba Sales Consulting Agenciji, za uticajne brendove visokog cenovnog ranga, poput Agape, Missoni Home, Vall & Deco i Brokis. Sarađivala je sa brendovima kao što su Vitra, Cassina, B&B Italia, De Padova kao i sa velikim brojem arhitekata iz Hrvatske i regionu. Uz to, poseduje i veliko iskustvo konsultanta pri razvoju i distribuciji mladih brendova na globalnom tržištu.