„Komunikacija je bitna, mi smo ipak ljudi!“

Design Talks – Treći dan

Treći dan Diskusije bio je zanimljiv jer su svoja iskustva sa publikom na Sajmu podelili Marco Sousa Santos dizajner iz Lisabona, Rok Skale osnivač brenda Hard Stuff, Anica Andrić dizajnerka koja je predstavila svoj brend Garda, kao i Markica Stanušić iz Hrvatske vlasnik i osnivač kompanije Ancona i brenda Nunc.

Bilo je reči o različitim kulturama, i različitim perspektivama iz kojih se pristupa jednom brendu, kao i proizvodnji.

Nunc je hrvatski brend koji okuplja mlade hrvatske i regionalne dizajnere, izrastao iz komapnije Ancona koja je proizvodila kuhinje. U jednom trenutku, nastupaju sa svojim proizvodom u Milanu i tada okreću se zapadnom tržištu.

Anica iz Garde je brend pokrenula kao logični nastavak porodične proizvodnje. Posle sudija dizajna, u okviru porodične kompanije osniva brend koji se bavi izradom outdoor nameštaja.

Rok vlasnik i osnivač brenda Hard Stuff podelio je sa beogradskom publikom priču o svom početku. Brend je pokrenuo takoreći iz ljubavi, budući da ne dolazi iz sfere dizajna, niti industrije nameštaja.

“Kupio sam kuću, i kako nisam imao novca za nameštaj krenuo sam da ga pravim, prvo sto i to tako što sam na stovarištu kupio dasku koju sam šmirglao danima, a potom i ostale komade. Moja žena mi je tada kazala: “ ti ovo znaš da radiš”, i praktično zbog njenog insistiranja nastao je Hard Stuff. Želim da pravim nameštaj koji ima lični pečat, nameštaj koji će svaki vlasnik doživljavati lično. To mi je veoma važno.”

Marco Santos je istakao kako mašine svakako utiču na kvalitet proizvodnje i preciznost, i iz perspektive biznisa one igraju veliku uloga, ali kako ne smemo da zaboravimo da upravo masovna proizvodnja kao posledica razvoja tehnologije i industrije kreira specifično okruženje u kojem smo mi danas. “To utiče na kvalitet života- koliko pozitivno to je pitanje. Ali mladi svakako moraju biti okrenuti tržištu. Oni znaju da crtaju, vole to, ali biti dizajner ne znači samo imati dobru ideju, već poznavati komunikaciju, kako plasirati brend, ili proizvod. Komunikacija je bitna, mi smo ipak ljudi!”