“Odaberite svoj put!”

Design Talks – Četvrti dan

Četvrtog dana Razgovora sa dizajnerima i arhitektama publici su se predstavile Monika Račić i Francesca De Ponti iz Milana, vlasnice kompanije ADP Comunicazione i Tanja Jović Sales Agent iz kompanije Alba Sales Company.

Bilo je reči o dizajnu i njegovoj široj primeni, i u tom smislu Francesca je istakla: “Salone del Mobile je Milano, i Milano je Salone. Dizajn utče na grad, na identitet grada, ne samo tokom te jedne nedelje, već na čitavo poimanje grada, na ono što Milano jeste. Isto tako je i obrnuto. Kada govorimo o dizajnu naravno nije reč samo o dizajniranju, stvar je mnogo, mnogo komleksnija”.

Tanja Jović se obratila slušaocima, među njima mladim i neafirmisanim dizajnerima, sa konkretnim savetima:

“Nije dovoljno imati proizvod, ako uzmemo u obzir da imate dobar proizvod. Jako je važna komunikacija. Bavim se prodajom, povezujem brendove i arhitekte, radim na svemu što je bitno za podizanje brenda, bavim se strategijom prodaje. Sve postoji. Ne možete smisliti “toplu vodu” i čuvajte se kopiranja. Kada nađete “nišu” i napravitre proizvod nemojte biti stidljivi, budite samopouzdani. Jako je važno da radite ono što volite, jer početak je težak i ne vide se rezultati onda kada su vam potrebni. Pravite greške, i veliki brendovi ih prave. U tom smislu ne odstajte i budite uporni.”

Francesca de Ponti je takođe mladima uputila reči: “Zapitajte sebe šta ja imam, a drugi nemaju? Vrlo je važno pronaći nešto specifično, nešto što predstavlja deo vašeg identiteta, deo vašeg okruženja, nešto karakteristično. Odaberite put, jedan pravac, i tim putem idite”