Radi ono što voliš!

Design Talks – Prvi dan

Prvog dana Razgovora sa Dizajnerima i Arhitektama publika je imala priliku da čuje jednog od članova žirija koji će odlučivati o nagradi Zlatni ključ Branka Nikolića iz studija Anipod, Lidiju Mikljuš koja predstavlja svoj brend Tabushi i mladog dizajnera Milana Kajganića koji izlaže svoje stolice na ovogodišnjoj Izložbi Mladih Dizajnera.

Bilo je reči o globalizaciji, nekoj vrsta mača sa dve oštrice, koja omogućava svakome da radi sve i za bilo koga, na bilo kojoj strani sveta, istovremeno time stvarajući hiperprodukciju koja za posledicu ima neku vrstu devalviranja vrednosti.

Govorilo se o mladima za koje je važno da posećuju sajmove, da izlažu i nastupaju što više, jer to predstavlja način za sticanje iskustva i sklapanje poznanstava, i kakao je istakao mladi dizajner Milan Kajganić: “način da se oslobodite kompjutera i uđete u radionicu!”

“Ne morate praviti proizvode koji su komercijalni, eksperimentišite i pokušavajte, priđite dizajnu iz ugla filozofije, iz nekog drugog ugla. I tu vrstu rada koristite kasnije kao inspiraciju u poslu za rešavanje drugih, konkretnijih problema” kazao je Branko Nikolić neafirmisanim kolegama.

Branko je još istakao koliko je važna razmena iskustava, kao i rad u timu, jer danas dizajn nije samo lepa stolica, dizajn je sve, i međuljudski odnosi i iskustvo.

Zaključak se odnosio na pitanje ko je uspešan dizajner, Branko Nikolić iz studija Antipod odgovorio je: “uspešan nije onaj koji ima novca već onaj ko kvalitetno radi ono što radi.”