Razvojni proces je živa stvar

Design Talks – Treći dan.

Trećeg dana Razgovora sa dizajnerima i arhitektama svoja iskustva i poglede na industriju nameštaja i tržište sa posetiocima su podelili:

Tanja Jović iz agencije Alba Sales Consulting, Dalibor Petrović vlasnik brenda Woak, Bojan Radović sa svojim brendom GIR, dok su ispred brenda BUCK govorili inženjer Miroslav Živanović i industrijski dizajner i konsultant za dizajn Dušan Vuksan.

Otvorene su zaista različite teme, ali najveću pažnju publike privukla je priča o procesu saradnje sa mladim dizajnerima i strategiji koju mladi brendovi treba da razviju kako bi se predstavili na tržištu.

Tanja Jović je u tom smislu dala nekoliko ključnih saveta:

“Glavna delatnost agencije Alba Sales Consulting jeste zastupanje brendova. Mladim brendovima fali stvaranje prodajne strategije. Brendovi vrlo često imaju super proizvod, ali kada treba da ga predstave tu zaškripi. Mi im pomažemo da se profilišu, da definišu ciljnu grupu, cenovni rang, kojoj grupi brendova pripadaju. Dizajner gleda proizvod sa estetske strane, ali je jako važno imati strategiju i dobar marketing.”

Dalibor Petrović iz Woak-a je podelio svoje zanimljivo iskutvo, budući da je urađen redizajn brenda:

“Ime brenda je veoma važan aspekt identiteta, ono podjednako komunicira koliko i sam proizvod. Mi smo mlada firma, postojimo četiri godine i mogli smo da uradimo redizajn, za nekoliko godina bi već bilo kasno. Važno je imati fokus, naravno svako sam bira strategiju. Mi smo na tržište izašli sa pet proizvoda koji predstavljau naš DNK. Smatram da se sa preširokom kolekcijom gubi fokus i rasipa energija.”

Kompanija GIR iz Kraljeva ove godine je na Sajmu predstavila i svoju novu kolekciju aksesoara, art object-a koji ne odstupaju od njihovog vrlo homogenog i prepoznatljivog dizajna.

“Saradnja sa dizajnerima je vrsta igre. Razvojni proces za komleksnije proizvode traje i po tri godine, što se tehničke strane tiče to kod svih izgleda isto, postoje koraci koje morate ispratiti, ali u procesu razvoja ima koraka koji su nevidljivi i to je uzbudljiv, često naporan i relativno neizvestan deo priče. Svako ko je uključen u proces treba da ima strpljenja. Proces je živa stvar i mora malo da se rizikuje.”

Miroslav Živanović i Dušan Vuksan su dali savet mladim dizajnerima i brendovima koji se tek pozicioniraju:

“Morate imati ideju, viziju i potporni novac, bez toga ćete teško uspeti. Morate se na neki način izdvojiti na tržištu. Dizajneri se previse vezuju za svoje ideje, naravno kreativci gledaju estetsku stranu proizvoda, ali dizajn je ekonomska strategija i treba oslušnuti tržište.”