Pitanje identiteta

Design Talk – četvrti dan.

Četvrtog dana Sajma nameštaja 2017. mladi dizajneri koji na njemu izlažu imali su prilike da razgovaraju sa članovima žirija koji su odlučivali o ovogodišnjim nagradama Zlatni ključ. Dizajneri koji su na početku karijere govorili su o svojim projektima i idejama, a od članova žirija, Marka Basarovskog, istaknutog arhitekte i kreativnog direktora iz Beograda, Mattea Ragnia, istaknutog italijanskog arhitekte i dizajnera i Maxa Rommela, italijanskog fotografa i reditelja, dobili su značajne savete koji će im pomoći u daljem radu.

„Ovakvi sajmovi su važni da ljudi naprave nove kontakte. Od pre nekoliko godina sam na stanovištu da nije važno samo dizajnirati proizvoda, već i praviti konekcije i biti u pravom trenutku, sa pravim projektom na pravom mestu. To je nešto što vas neće naučiti tokom školovanja“, ističe Matteo Ragni.

„Ovaj sajam je sjajna šansa da upoznam nove ljude, dizajnere, kompanija. Ovaj sajam može biti prilika za renesansu dizajna u ovoj zemlji. Video sam brojne kompanije iz Srbije i regiona koji tragaju za identitetom. Ne znam da li on postoji. Moje pitanje je – da li postoji balkanski identitet?“.

Odgovor na ovo pitanje dao je Marko Basarovski: „Mislim da u ovom trenutku mi nemamo identitet u oblasti dizajna. Ne postoji nijedan predmet koji može opisati balkanski identitet, bilo da govorimo o dizajnu, kulturi ili stilu života. To je veliki problem. Mi smo taj identitet izgubili davno u prošlosti, i to sada postaje sve veći problem“.