/  Sajam namestaja   /  Design Talks | Hala 2B | Najava | Beogradski sajam nameštaja 2023

Design Talks | Hala 2B | Najava | Beogradski sajam nameštaja 2023

Dođite da se ispričamo! Let’s talk!

Kao sastavni deo sajamske priredbe, Design Talks se održava u okviru dodatno obogaćene Dizajn + Edu + Art i gostujuće + Arh zone, od 6 do 10 oktobra, sa početkom od 15 časova – pet tribina / prezentacija / razgovora u pet dana. Design Talks su žive diskusije i spontani razgovori sa dizajnerima, arhitektama, kreativnim stvaraocima i vodećim ljudima iz domena dizajna, umetnosti, kulture… kao i ekonomije, industrije i proizvodnje, javnog i obrazovnog sektora. Ovo dešavanje potencira ulogu i snagu koju dizajn može i treba da ima u društvu, i namenjeno je širokom spektru ciljnih grupa, od dizajnerske zajednice, edukatora i studenata, preko malih i srednjih preduzeća i predstavnika državnih organa, do najšire javnosti. Dođite da se vidimo, porazgovaramo, razmenimo iskustva, podsetimo se nekih drugih vremena i ljudi, upoznamo neke nove, i uz dobru energiju i osmeh, zajednički razmotrimo kako da se povežemo, inspirišemo i pokrenemo ka boljoj budućnosti i kvalitetnijem životu. Danima su dodeljene “naslovne teme” za razgovor, osnovna pitanja i dileme, dok će se lista gostiju i učesnika objavljivati sukcesivno i dopunjavati spontano. Zadržali smo pravilo da nam sagovornici dolaze iz različitih oblasti i disciplina, a teme idu od dizajna, preko procesa rada i stvaranja, do proizvoda, nameštaja, brendinga, grafičkog dizajna pa sve do arhitekture, umetnosti, tehnologije, edukacije i društva. Dizajn posmatramo kao kreativno promišljanje i preispitivanje, ali i kao proces koji promoviše radikalno zamišljanje budućih scenarija – dizajneri kao komunikatori, ilustratori skrivenih problema, istraživači i inovatori, ali, i dizajneri kao prvenstveno ljudska bića, sa svim svojim kvalitetima i manama, životnim usponima i padovima. Razgovori će se voditi o… svemu, od izazova AI tehnologije, preko oblika društvenog aktivizma, utopije i distopije, .. ali će se i preispitivati dosadašnji rad, karijere, život… uzajmni odnosi disciplina i veštačkih podela unutar istih. Sve sa ciljem promovisanja saradnje, i podsticanja kolektivne kritičke nade u ono što će se sledeće desiti.
Dođite da se ispričamo!

Programske teme i satnica:
6.10.2023 / Petak / 15.00-17.00 DIZAJN / IZLOŽBA / PREZENTACIJA – prostor / publika / sadržaj… Zašto su izložbe važne? Gde, šta, kada i kako izlažemo? Kome?
7.10.2023 / Subota / 15.00-17.00 DIZAJN / PROCES / PUT – autor / delo / karijera… Šta je dizajn? Pasija, profesija ili posao?
8.10.2023 / Nedelja / 15.00-17.00 DIZAJN / UMETNOST / DRUŠTVO – moda / kič / trend… Udruženi ili sami? Gde smo, šta smo i kuda idemo?
9.10.2023 / Ponedeljak / 15.00-17.00 DIZAJN / SARADNJA / BUDUĆNOST – dizajn / brend / standard Dizajn i industrija, oči u oči.
10.10.2023 / Utorak / 15.00-17.00 DIZAJN / EDUKACIJA / PROFESIJA – juče / danas / sutra… Ko i kako danas studira dizajn, a ko i kako predaje? Razgovore moderira: Vesna Pejović, produkt dizajner? arhitekta? dizajn edukator? Radujemo se vašem dolasku!