Image Alt

Utisci

Dizajn orjentisan sajam vidim kao ogroman potencijal. Nameštaj treba posmatrati kao sastavni deo opšte kulture i društva. Tako da za opšte stanje kulture življenja, a samim tim i društva nisu odgovorni samo distributeri, proizvođači nameštaja i dizajneri nego pre svega obrazovne institucije i svi mediji uopšte.

Jovan Trkulja

Peter Gregson Studio

Sajam je veći i nego što sam mislila da će biti, u pozitivnom smislu! Jasno mi je da je u fazi razvoja, ali je jasno da ide u jako dobrom smeru. Poznato mi je iskustvo sajma u Pragu i dvadesetogodišnje tranzicije kroz koju je prošao. Sada, kada dođu svi ti internacionalni gosti iz Milana, Londona, Holandije… Svi su oduševljeni zbog činjenice da je taj dugogodišnji rad urodio plodom. Zaista je toliko radikalna promena za koju mislim da može da se dogoditi već kroz par godina u Beogradu.

Lucie Koldova

Lucie Koldova Studio

Odlično! Pogledala sam štandove u halama 3 i 3a i pozitivno sam iznenađena, posebno veličinom ove manifestacije i kvalitetom dizajna, jer nisam znala šta mogu očekivati. Videla sam da su ovde prisutni brendovi kao što su Mutto i Vitra, ali sam oduševljena i ovdašnjim brendovima među kojima posebno izdvajam Mosso i Gir. Zaista sam impresionirana.

Inga Markovska

Emko

Ovaj sajam je veoma zanimljiv i pokazuje dobar pravac razvoja industrije nameštaja u Srbiji. S jedne strane postoje tradicionalni srpski proizvođači nameštaja i ljudi koji kupuju taj nameštaj, ne obraćajući previše pažnju na dizajn, ali s druge strane postoji mnoštvo kompanija kako iz Srbije, tako i iz balkanskog regiona, koje pokazuju da mogu napraviti kvalitetan, odlično dizajniran nameštaj. Videla sam promene i evoluciju koja se događa kod lokalnih kompanija i to je pozitivno za dizajn nameštaja. To je dobar znak.

Nuria Tovar

Mobles 114

Ono što je jako važno za ovaj sajam je promocija dizajna, na kojoj godinama radi Zoran Jedrejčić. Beogradski sajam nameštaja je već poznat po tom dizajnerskom šmeku. Važno je istaći da savremeni evropski sajmovi ne mogu biti atraktivni ukoliko nema dizajna. Ono što sam video u Hali 3 je atraktivno ne samo na lokalnom, već i na evropskom nivou.

Salih Teskeredžić

GAZZDA

Definitivno se vidi pomak koji je napravljen u proteklih nekoliko godina, posebno u Hali 3. Uvođenje Design Talks i prisustvo regionalnih firmi su važni, jer se tako povezujemo sa kolegama i to je veoma korisno.

Maja Trbović i Dijana Novaković

Studio Autori

Sajamski kompleks je remek delo arhitekture, i to treba sačuvati. Ovaj region je tačka spajanja Severa i Juga, Istoka i Zapada. I to je neophodno da se vidi u komadima nameštaja koji nastaju na ovim prostorima. To je autentičnost ovog regiona.

Virginio Briatore

Interni Magazine

Na izvestan način, smisao Sajma nameštaja nije u predstavljanju nego u poređenju. Ne možete da procenite ni šta vi želite ni šta očekujete da vam se ponudi, ako nemate vlastitu predstavu o nečemu, a u tuđu pomalo sumnjate. Tako je, čini mi se, i sa nameštajem. Tek kad sve opcije imate na jednom mestu, praktično u vidokrugu, stvari i kriterijumi dobijaju na smislu i značaju, jer imate orijentire za svaku vrstu snalaženja – u vremenu, prostoru, praktičnosti, udobnosti, estetici… Zato je Sajam nameštaja prilika koja se ne propušta.

Danka Selić

Generalna direktorka Beogradskog Sajma

Dizajn je prisutniji i ima više funkcija nego ikada. Takodje je i vrlo snažno komunikaciono sredstvo. Od patika koje nosimo, stolica na kojima sedimo, automobila koje vozimo, sve je to neko promišljeno oblikovao. Paradoks je što je u isto vreme nekako nevidljiv, valjda upravo zbog te sveprisutnosti. Mi smo trenutno u “čistilištu“. Pomalo bolan proces, ali verujem da smo to prihvatili kao nužnost u ovom trenutku, zbog čega verujem u svetlu budućnost.

Bojan Radović

Gir

Mislim da je napravljen sjajan, odvažan, hrabar i vrlo diplomatski posao, zahvaljujući tome je izložba stala na noge ponovo. Za ovu manifestaciju je ključno prisustvo velikih kompanija koje će prikazati nove proizvode. Po mom mišljenju, tu su svi važni ljudi. Želim da čestitam celom timu – svi su puni entuzijazma, preduzimljivi, neverovatno ljubazni, čak se i čistačica uključila pitanjem da li može nekako da pomogne što je prava retkost ovih dana. Mislim da ovako treba da nastavi i za tri, četiri godine, verujem da ovaj sajam može da bude u top 10.

Franco Dominici

Segis