/  Sajam namestaja   /  Otvoren Sajam nameštaja: Mesto inspiracije, kreativnosti i neiscrpnih poslovnih mogućnosti

Otvoren Sajam nameštaja: Mesto inspiracije, kreativnosti i neiscrpnih poslovnih mogućnosti

Na Beogradskom sajmu danas su otvoreni 59. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije i 59. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije.

Do srede 11. oktobra na jednom mestu moći će da vide proizvodi visokog kvaliteta i funkcionalnosti, profilisani u sve segmente opremanja i uređenja enterijera, eksterijera, objekata različitih namena.

Predstaviće se više od 120 izlagača iz Srbije, Italije, Nemačke, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Poljske, Kine i Slovenije.

Sajam mašina, koji je svojevrsni oslonac i materijalni pokretač celokupne drvne i drvno-prerađivačke industrije Srbije, trajaće dan kraće, do utorka 10. oktobra u hali 5, i kao oslonac i materijalni pokretač celokupne drvne i drvno-prerađivačke industrije Srbije, prikazati široki spektar proizvoda, najnovije tehnologije i usluge namenjene industriji obrade drveta.

Otvarajući sajam, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Stajić izrazio je zadovoljstvo što ima čast da otvori ova dva sajma, u ime sadašnjih i budućih studenata Šumarskog fakulteta, dok su mnogi diplomci danas prisutni na sajmu kao već ozbiljni privrednici i članovi akademske zajednice.

Rekao je da je u preradi drveta i proizvodnji nameštaja u Srbiji aktivno 3.600 firmi koje zapošljavaju oko 33.000 radnika.

– Ove dve grane su lane ostvarile 1,57 milijardi evra prihoda, od čega je više od 700 miliona ostvareno izvozom. Njihovo učešće u izvozu Srbije lane je iznosilo 2,2 odsto – naveo je on.

Na svečanom otvaranju prisutnima se obratio i Sava Čvek, eminentni dizajner, osnivač i predsednik jedne od vodećih kompanija za dizajn i inženjering u Americi.

On je istakao da ovom najznačajnijem godišnjem događaju u industriji nameštaja u našoj sredini pravi smisao daju posetioci, a da dizajneri svojim znanjem, novim idejama i uz pomoć novih tehnologija, kreiraju proizvode koji mogu da odgovore potrebama savremenih ljudi i kupaca.

U halama 1, 1A, 2, 3 i 3A Beogradskog sajma posetioci mogu da nađu širok spektar nameštaja za različite prostorije i namene – stambeni, kancelarijski, dečji, baštenski nameštaj, kuhinje, spavaće sobe, garniture, različite stilove nameštaja – moderne, klasične, minimalističke, rustične, kao i rasvetu i dekorativne predmete za razne enterijere.

Koncepcijski oslonac Sajma nameštaja je i promocija dizajna i umetnika – dizajnera, čija prisutnost donosi dodatnu vrednost događaju i doprinosi celokupnom iskustvu posetilaca. Predstavljajući nove dizajnerske linije, koncepte i ideje za nameštaj i enterijer, i ove godine u programima Design Talks i Izložba mladih dizajnera, koji će se odvijati u hali 2B, sajam će reflektovati preko potrebni duh inovativnosti i kreativnosti.

Očekuje se da Design Talks i ove godine privuče pažnju publike, a među odabranim temama su:

petak 6. oktobar 15-17h

DIZAJN/ IZLOŽBA/ PREZENTACIJA
Prostor/ vreme/ sadržaj…
Zašto su izložbe važne? Gde, šta, kada I kako izlažemo?

subota 7. oktobar 15-17h

DIZAJN/ PROCES/ PUT
Proizvodnja/autor/profesija
Šta je dizajn? Pasija, profesija ili posao?

nedelja 8. oktobar 15-17h

DIZAJN/ UMETNOST/ DRUŠTVO
Moda, kič, trend
Udruženi ili sami? Gde smo, šta smo i kuda idemo?

ponedeljak 9. nedelja 15-17h

DIZAJN, SARADNJA, BUDUĆNOST
Održivo ili cirkularno?
Oči u oči, industrija, profesija

utorak 10. oktobar 15-17h

DIZAJN, EDUKACIJA, PROFESIJA
Juče, danas i sutra
Ko i kako danas studira dizajn, a ko i kako predaje?

Radno vreme Sajma nameštaja je od 10 do 20 sati, a cena pojedinačne ulaznice je 450 dinara, za grupne posete 350 dinara, dok je za đake i studente 250 dinara, a poslovna propusnica košta 2.500 dinara

Radno vreme Sajma mašina od 6. do 9. oktobra je od 10 do 19 sati, 10. oktobra od 10 do 18 sati, a ulaz je slobodan.